2022-04-05

Videotrender just nu….

Har längden någon betydelse…?
När det gäller rörligt content så är svaret ja – mer så än någonsin.
Trenden har gått mot allt kortare filmer för att passa de olika sociala kanalerna. Inte minst YouTubes 6 sekunders preroll-format satte en ny standard för att paketera budskapet extremt kort och koncist. Men det gäller att veta vem man vill nå och i vilken kanal man vill synas för att veta vilken längd som funkar.

En av de snabbast växande SoMe-kanalerna i Sverige är TikTok. Enligt ”Svenskarna och internet 2021” så har 2 av 10 internetanvändare varit på TikTok det senaste året. Framförallt är de den yngsta målgruppen som hänger här – 10-talisterna och 00-talisterna, dvs de som är 10-20 år gamla.
TikTok bygger på personligt innehåll som inte ser ut som reklam. Ska du annonsera så ska det helst se ut som allt annat content som lagts upp av användarna själva och inte vara för tillrättalagt. Här ska filmerna ses i full screen och vara 20-30 sekunder eller längre.
Även när det gäller ljudet så går TikTok mot strömmen. Flera undersökningar har visat att majoriteten av vårt sociala media-scrollande görs med ljudet av och många blir till och med irriterade när ljud spelas upp automatiskt. Därför kör många sociala plattformar utan ljud som autoplay. Men TikTok, som har sitt ursprung ur hemmagjorda musik- och dansklipp, bygger istället på ljud och här ska man absolut satsa på bra musik och gärna krydda med roliga ljudeffekter.
Ett bra exempel är detta samarbete mellan Hollister och två TikTok-profiler:

I ett medielandskap som blir allt mer svårnavigerat gäller det att ha en tydlig målgrupps- och kanalstrategi för sitt rörliga innehåll och se till att tillföra värde för tittaren. Det kan vara roligt, inspirerande, informativt eller bara väldigt snyggt!
Är man relevant, och i rätt kanal, så kan man även lägga ut längre filmer. Ett exempel är Nikes Athletes cookbook som med 10-minuters långa episoder lockat miljontals följare.

Rätt format i rätt kanal är viktigt. Vi kan hjälpa dig att göra en analys av vad du vill uppnå och lägga en strategi för ditt rörliga innehåll.
För ATT företag ska marknadsföra sig med rörigt material är inte längre en fråga. Oavsett om du jobbar med B2C- eller B2B-kunder.
Att inkludera en video på din landningssida kan öka konverteringsfrekvensen med upp till 80% (källa: Unbounce)
En webbplats med video har 53 gånger större chans att placeras på förstasidan på Google (källa: Invista)
76% av konsumenterna (och hela 85% av millenials) säger att de köpt en produkt eller tjänst efter att ha tittat på en video (källa: Hubspot)
Om du lägger in en videolänk i dina mailutskick kan klickfrekvensen ökas med upp till 300% (källa: Hubspot)