2016-06-30

Sami Joensuu ny regissör och creative director

Oddway Film Production fortsätter att växa och anställer nu Sami Joensuu som regissör och Creative Director.

– Sami kommer leda vår fortsatta kreativa utveckling och framförallt hur vi berättar intressanta och relevanta historier, säger David Stenberg, VD för Oddway.

Sami Joensuu har lång erfarenhet som filmregissör, både i Europa och USA. Hans karriär har kretsat kring film och musik, ofta i symbios. Han har bland annat jobbat som produktspecialist för musik och film på Nokia, han har varit producent för Nokias Royal Artist Club där han jobbade med stjärnor som Apocalyptica, The Misfits och Grammy-vinnaren Erykah Badu.

Han har också jobbat som regissör och creative planner på den finska, globala reklambyrån Luxus, och han blev därefter CD och ansvarig för all filmproduktion på byrån. Han har också frilansat som regissör under ett antal år.

Sami har gjort reklamfilm, dokumentärer och musikvideos som tagit honom världen över. Han har gjort produktioner för företag som Microsoft, Finnair, Acne, Hobby Film, IKEA, Sony Music och Continental. Genom åren har han också föreläst om filmskapande och fått flera filmutmärkelser – bland annat fem nomineringar till finska Grammys.

Nu går han in i rollen som regissör och CD på Oddway Film, med målsättningen att kreativt lyfta produktionerna ytterligare en nivå.

‑ Som jag ser det är Storytelling den allra viktigaste ingrediensen i en bra film. Vi på Oddway vill inte bara göra en snygg en film för våra kunder. Vi vill berätta en historia som engagerar tittaren och därigenom når ut bättre, säger Sami. Han fortsätter:

‑ Min roll som CD är att skapa en miljö där det får ta tid att jobba fram den berättelsen och leta efter den bästa idén. Och att bidra till en miljö där alla idéer är välkomna och vi får inspiration av varandra.

En av Samis styrkor är just att han har erfarenhet både av att vara köpare – som kreatör på reklambyrå och som regissör på produktionsbolag.

– Tack vare mina år på byrå så förstår jag hur arbetet går till innan man går till ett produktionsbolag. Jag har förståelse för hur viktigt det är med struktur, att man håller budget och levererar i tid och ger en helhetsleverans som möter vår kund i alla aspekter. Men jag har också regisserat musikvideos där kreativiteten har fått fritt spelrum utan tanke på budget. Det har dessutom lärt mig att gräva djupare än reklamfilmer för att hitta inspiration.

Sami menar att hans roll handlar mycket om att varje projekt får tillräckligt med tid och att man fortsätter fila tills det blir riktigt bra.

‑ Det är viktigt att hela tiden lyfta fram det vi gör bra. Men också att våga säga till när vi inte levererar toppkvalitet och komma med förslag på vad vi skall göra för att fixa det.SamiJoensuu

David Stenberg, VD på Oddway säger att Sami passar perfekt in i rollen som regissör och CD eftersom han delar företagets värderingar;

– Det är sällan man stöter på en person som Sami, som både är fantastisk i det kreativa, förstår våra kunders utmaningar och dessutom har lång erfarenhet. Jag har världens bästa kollegor och Sami kommer verkligen stärka teamet ytterligare. Jag är grymt stolt över att Oddway som kan attrahera den nivån på talang, säger David Stenberg.